Demokraci wygrywają stanowiska gubernatorów w ważnych stanach

0
50

Wczoraj wybierano gubernatorów w stanie Wirginia oraz New Jersey. W obu stanach wygrali demokraci.  Wygrana Phila Murphy w New Jersey nie jest zaskoczeniem. W New Jersey stanowisko gubernatora wraca do Demokratów, przez ostatnich osiem lat gubernatorem był republikanin Chris Christie.

Wybory gubernatorów były swoistym plebiscytem popularności prezydenta Donalda Trumpa. Szczególnie w Wirginii. Elektorat Partii Demokratycznej zmobilizował się , wysoka frekwencja wyborcza  wśród Demokratów, wskazywała, iż powinni Oni wygrać i tak też się stało. Gubernatorem w Wirginii został Ralph Northam. Prezyent Donald Trump angażował się po stronie kandydatarepublikanów, ale nic to nie pomogło. Rozmiary wygranej kandydata Partii Demokratycznej, były zaskakujące dla wielu komentatorów.

Wyniki w Wirginii analizowane będą przz obie partie. Wysoka frekwencja wśród Demokratów jest bardzo złym prognostykiem dla republikanów przed wyborami do Kongresu w 2018 roku.  Dzięki tym wygranym Partia Demokratyczna może zyskać inicjatywę, tak zwane „momentum” jest po jej stronie.

To pierwsza znacząca wygrana Demokratów, od wyborów w listopadzie ubiegłego roku.

Kiedy spływały wyniki wyborów, oczekiwano na ważne wystąpienie prezydenta Donalda Trumpa, który przebywa z wizytą w Korei Południowej. Wystąpienie z pewnością poświęcone zostanie Korei  Północnej i zbrojeniom nuklearnym tego kraju.

Najważniejszym momentem azjatyckiej podróży będzie szczyt regionu Pacyfiku w Wietnamie. Tam prezydent  spotka się z, rosyjskim dyktatorem Władimirem Putinem.

Wybory odbywały się w momencie, gdy sondaże poparcia dla prezydenta Donala Trumpa są rekordowo niskie. Działania prezydenta popiera zaledwie 35% Amerykanów.

Oczekiwane przemówienie prezydenta Trumpa do parlamentu koreańskiego, porównać można do przemówienia wygłoszonego w Warszawie, gdzie prezydent mówił to, co gospodarze i publika chcieli usłyszeć. Było odwołanie do koreańsko-amerykańskiego braterstwa broni, w walce z komunizmem,  chwalenia Korei Południowej za wielki sukces gospodarczy, za wielki cud gospodarczy, po tym, jak wojna zniszczyła ekonomię Korei.

Była także zbiorowe oddawanie się marzeniom, gdy prezydent mówił o autostradzie łączącej południe i północ półwyspu.

Pod adresem reżimu na Północy sporo było o prawach człowieka, o sankcjach. I to tyle. Konkretów żadnych. Tak więc na razie trwa ogromna manifestacja siły, po czym wysłane lotniskowce wrócą z wycieczki.

Foto: The News Leader

Wideo: Global News