Saryusz Wolski kandydatem PiS na stanowisko szefa Rady Europy

3
55

PiS zdjął przyłbicę i postanowił oficjalnie wystąpić przeciwko Donaldowi Tuskowi. Platforma Obywatelska ze swojej strony usnęła Saryusza Wolskiego z szeregów PO.

Informację tę przekazał rzecznik Platformy Obywatelskiej – Jan Grabiec. Dziś szef polskiego MSZ, o czym mówiono już od kilku dni, oficjalnie zgłosił notą dyplomatyczną kandydaturę Jacka Saryusz-Wolskiego na nowego szefa RE. – Zdecydowały gwarancja bezstronności kandydata oraz wysoki poziom merytoryczny – skomentował decyzję Witold Waszczykowski.  Minister Waszczykowski ostatnio dziennikarzowi, który zadawał mu pytania groził Agencją Wywiadu. Opozycja domagała się dymisji Waszczykowskiego. To słuszne żądanie Waszczykowski jako szef MSZ stanowi obrazę rozumu obrazę ludzkiej inteligencji. Ten specjalista od działań rowerzystów, znawca diety wegetariańskiej, rozumianej na opak, wystawia Polskę na pośmiewisko.

Teraz Polskę na pośmiewisko wystawia PiS. Obłęd jednego człowieka, Jarosława Kaczyńskiego, jego chorobliwe, niczym nie uzasadnione pragnienie zemsty na Donaldzie Tusku wystawia interes Polski na próbę.

Komitet Polityczny PiS PiS zobowiązał w sobotę  wiceprezesa partii, premier Beatę Szydło i rząd, aby nie zgłaszały kandydatury Tuska na drugą kadencję. Pierwsza 2,5-letnia kadencja Tuska jako szefa RE upływa z końcem maja. Na szczycie UE 9-10 marca przywódcy mają zdecydować, czy pozostanie on na tym stanowisku na kolejną kadencję. Do dzisiaj był jedynym oficjalnym kandydatem. Czy stanowisko polskiego rządu coś zmieni? Mam nadzieję, że nie.

Tuska poparł nawet Viktor Orban, Polska jest jedynym krajem, który nie popiera swojego rodaka na to stanowisko.  Prawi i Sprawiedliwość wpisuje się w działania mające na celu osłabienie europejskiej jedności. Rząd PiS działa ręką w rękę z Władimirem Putinem, który pragnie skłócić wewnętrznie Unię Europejską, aby potem rozprawić się pojedynczo ze słabszymi państwami.

Rząd także nie reprezentuje Polaków. Największa Partia opozycyjna Platforma Obywatelska przedstawiła projekt rezolucji, w którym parlament wyrazi poparcie dla Donalda Tuska. PiS oczywiście był innego zdania.

Nigdy do tej pory Polak nie pełnił tak wysokiego stanowiska w Unii Europejskiej. Tusk dobrze spisał się na tym stanowisku, przeprowadził Unię, przez trudny kryzys imigracyjny.  Wiele krajów może poprzeć Tuska, tylko dlatego, aby zrobić na złość Kaczyńskiemu. Polska szczególnie obrzydliwie zachowała się w trakcie kryzysu migracyjnego, odmawiając choćby przyjęcia chrześcijan z Syrii, którym groziła zagłada z rząd tak zwanego Państwa Islamskiego.

polityka PiS, fobie Kaczyńskiego spowodują co najwyżej, że Polska będzie nieobecna w debacie o przyszłości Europy. Tusk może wygrać, albo nie. Nie wiem. Co najwyżej Polska sprowadzona zostanie do trzeciorzędnej roli w UE.

Wideo: platformawideo

AJ

3 Komentarze

1. Mam cicha nadzieję, że teraz przyjmie tekę ministra MSZ, bo przecież taki ogromnie ważny uczony obywatel pochodzenia żydowskiego powinien być w komplecie PiS

2. To ci dopiero kwak-obłudnik, manipulator. Ażeby zrobić mały wyłom w PO to “kaczy dziób” wybrał peowca. Wolski podobnie jak Rychu-j Czarnecki jest zdolny do bycia w każdej partii.

Prosze wpisz komentarz!
Wpisz Imie: