Wednesday , 29 March 2017

Home » Home » Opinie » Stanowisko rządu ws. kandydatury Donalda Tuska

Stanowisko rządu ws. kandydatury Donalda Tuska

March 1, 2017 8:49 am by: Category: Opinie 1 Comment A+ / A-

Platforma Obywatelska domaga się ujawnienia stanowiska rządu polskiego w sprawie kandydatury Donalda Tuska na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej. Platforma złożyła wniosek o uzupełnienie porządku obrad najbliższego posiedzenia Sejmu o sprawę poparcia dla Tuska.

Polak nigdy wcześniej nie pełnił w Unii Europejskiej tak wysokiego stanowiska. Tusk ma poparcie prawie wszystkich rządów, nawet tych, na które PiS bardzo chętnie się powołuje, a więc Węgier. Tymczasem polski rząd prowadzi niezrozumiałe intrygi, sonduje rozmaite inne kandydatury, które nie mają jednak wielkiej szansy. Wiele krajów ponadto poprze Donalda Tuska, aby zrobić na złość Jarosławowi Kaczyńskiemu.

To dziwna sytuacja, w której polski rząd kluczy, unika udzielenia poparcia Tuskowi, działa na niekorzyść kandydata, który może pełnić tak ważne stanowisko. Zadziwiająca to małostkowość rządu PiS.

Więcej na ten temat w materiale wideo z konferencji prasowej PO w Sejmie na ten temat.

Wideo: platformawideo

Foto: NDTV.com

Komentarzy (1)

• piotr

Prezes Kwak chętnie utopiłby Tuska w łyżce wody. Przecież kaczor to intrygant, prowokator, hipokryta i obłudnik.